domingo, 12 de noviembre de 2017

TIPUS I CLASSES DE TARONGES

- A València podem trobar diferents classes i tipus de taronges, amb les seues varietats. Les hi ha per a fer suc, les de taula, quan es recol·lecten, o simplement la diferència bàsica entre una taronja i una mandarina.... 

- Quina diferència hi ha entre una taronja de taula i una per a fer suc?

   - Al començament de la campanya de taronges, que és a mitjan Octubre, els dos tipus de taronges són de la mateixa varietat. Són dues cares d'una mateixa fruita. 


  • Taronja de taula: L'única cosa que la diferència de la taronja que s'utilitza per a fer suc, és el calibre o grandària. La taronja de taula és més gran, més vistosa, amb pell uniforme i una forma esfèrica quasi perfecta, sense oblidar que tinga un millor aspecte.

  • Taronja de suc: Aquelles taronges que, tenen les mateixes característiques *organoléptiques que les de taula, però amb la diferència, d'un aspecte exterior més imperfecte, i el preu és una mica més econòmic que la de taula. Les millors varietats per a fer suc, són la "*salustiana" i la "valenciana", les enumerarem i explicarem més a baix. 

- També us preguntareu, com a curiositat... ¿Quina és la història de la taronja, com es va introduir a València, i que fa que aquesta ciutat siga la idònia per al seu cultiu? 


Doncs bé, heus ací una xicoteta introducció sobre aquestes curiositats. La taronja és un cítric, que prové d'Àsia, i que es va introduir en la Península Ibèrica pels àrabs en el segle X, aquesta era una modalitat amarga. En el segle XV de part dels portuguesos, van arribar noves varietats amb un sabor molt més dolç i saborós: la *citrus *sinensis, comunament denominada taronja. 

El clima de València, és l'idoni per al seu cultiu, ja que és una espècie *subtropical. No tolera gelades, ja que pateixen tant les seues flors com els seus fruits, i escassa resistència al fred ( 3º - 5ºC sota zero és suficient). 

Necessita importants precipitacions (al voltant d'1.200 mm) i temperatures càlides durant l'estiu per a la correcta maduració dels fruits. Espècie amb ànsies de llum per als processos de floració i *fructificació. Molt sensible al vent. 


- PRINCIPALS VARIETATS DE TARONGES: 


  • Taronges valenciana navelina: és la més precoç de totes les taronges de València. S'han anat traient diferents navelines cada vegada més precoços encara que no han aconseguit que es puguen recol·lectar abans d'Octubre. És una varietat de qualitat que s'empra com a taronja de taula i per a suc. No posseeix llavors i és molt benvolguda. 


  • Taronges navel: tot un clàssic entre les taronges a València. Són un cítric d'alta qualitat amb fruits de gran calibre, pell fina i sense llavors. Ben madura posseeix un alt nivell de sucres i és perfecta com a taronja de taula. Suc amb un color intens, molt aromàtic i dolç encara que posseeix molta *limonina el que fa que s'oxide molt ràpid. Com a taronja per a suc és ideal en les nostres llars, sempre que la consumim prompte. 


  • Taronges whasington navel: una mutació de la taronja *navel, és de calibre intervingut a gran, de pell una mica més gruixuda que la *navel clàssica i molt sucosa. Es comença a recol·lectar al desembre encara que depenent de la comarca i del peu on s'haja empeltat pot variar. 



  • Taronges Navelate: una varietat més tardana de les taronges navel. En anglès “Late” significa tars i moltes de les taronges tardanes porten aqueixa paraula com a part del nom. Es recol·lecta a partir de Gener i fins a Març ja que sol anar-se al sòl amb facilitat. És per a molts la taronja de taula amb millor textura. La seua polpa és molt fina pel que es desfà en la boca. La seua característica exterior és que és allargada, una mica menys redona que les navel i navelina. 


  • Taronges navel lane late: l'última de les taronges valencianes que es conreen a València dins de la família *navel. Es pot recol·lectar de Gener a Maig. És una de les reines de les taronges a València. És perfecta com a taronja de taula i taronges de suc. És de calibre gran, pell fina i fàcil de pelar. És molt apreciada en fruiteries i mercats encara que per a comercialitzar-la la recol·lecten madurada al 70% en molts casos i no té tot el sabor.


  • La taronja salustiana: la industría del suc la requereix per a fer suc de forma industrial i en molts mercats també és molt apreaciada com a taronja de suc encara que el seu sabor és una mica més àcid. No és la millor taronja de taula ni té el millor suc però la seua producció és molt alta, per aquest motiu es gastada per a la indústria de suc principalment. 


  • Taronges València: les taronges valència també conegudes com a taronges valència late no van sorgir a València. Va ser el país veí, Portugal, on va sorgir aquesta varietat i en el segle XX es va començar a conrear a València. És la varietat més tardana i compta amb variants que avui dia segueixen creixent en els nostres horts. Permet seguir recol·lectant taronges fins i tot al maig, Juny i Juliol si no fa molta calor. És de la família de les taronges blanques i el principal exponent d'aquesta família. Posseeix llavors i no té una gran grandària. S'empra més per a suc ja que no té la mateixa textura que les taronges del grup navel. 

Existeixen altres varietats de taronges valencianes, però les citades anteriorment són les més importants. 


Finalment, els beneficis nutricionals que aporten aquests cítrics són molt extensos: 


  • Acció antioxidant (evita el *pardejament en alguns aliments amb oxidació ràpida, com l'alvocat) 
  • Efecte cardioprotector. Ens ajuda a mantenir la regularitat per a anar al bany i contribueix a prevenir l'estrenyiment. 
  • Acció diurética. Afavoreix el funcionament del nostre sistema immunològic. 
  • La fibra de la taronja fa que els hidrats de carboni es vagen absorbint a poc a poc, evitant pujades de sucre en sang. Aquests és especialment important per a les persones amb diabetis tipus II. 
  • Ajuda a mantenir el tracte intestinal en estat òptim, la qual cosa és molt important per a prevenir malalties de l'intestí prim i del còlon. 
  • Contribueix a cuidar de la nostra vista, ossos i dents. 
  • Estimulen la producció de col·làgen, que ajuda a tenir una pell més jove i a retardar l'aparició d'arrugues. A més acceleren la curació de ferides i el procés de cicatrització. 
  • Contenen molta vitamina del grup C.

AUTOR: ANNA ROMAGUERA GÓMEZ

Fonts:
https://naranjaslaviejaalqueria.com/tipos-y-clases-de-naranjas-valencianas/
http://www.naranjamania.com/historia
http://articulos.infojardin.com/Frutales/fichas/naranjos-cultivo-naranjo.htm
https://www.ecoagricultor.com/propiedades-nutricionales-de-las-naranjas/

Fonts imatges:
http://www.naranjamania.com/naranja-valencia-late-mesa-valencia-late-zumo-20kg.html
http://www.picamonfruits.com/product/396219/naranja-salustiana
http://naranjaval.com/naranjas/43-lane-late.html
http://www.naranjascitrisil.es/naranjas/25-malla-5kg-naranja-navelate.html

http://citricas.com/las-naranjas-navel-o-de-ombligo-y-sus-extraodrinarias-propiedades/

No hay comentarios:

Publicar un comentario